Ιερα Μονη Αρκαδιου

Η ιστορική Μονή Αρκαδίου, 25 περίπου χλμ. ανατολικά του Ρεθύμνου, είναι κτισμένη σε υψόμετρο 500μ., πάνω σε ένα εύφορο υψίπεδο με ελαιώνες, αμπελώνες, πεύκα, κυπαρίσσια και πρίνους. Το μοναστήρι, αρχικά αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο μετατράπηκε σε κοινόβιο τον 17ο αιώνα και άρχισε η ανοικοδόμηση του μεγάλου ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που δεσπόζει σήμερα στο κέντρο του περιβόλου.

Το καθολικό περιβάλλεται από ένα ορθογώνιο συγκρότημα κτιρίων με την εξωτερική τους μεριά να σχηματίζει ισχυρό τείχος που το έκανε απόρθητο από τους εχθρούς.

Η ισχυρή οχύρωσή του προσέλκυε τους επαναστατημένους Κρητικούς με αποτέλεσμα να πυρποποληθεί από τους Οθωμανούς πολλές φορές. Το Αρκάδι αποτελεί σίγουρα το ιστορικότερο μοναστήρι της Κρήτης, το οποίο έμελλε να γίνει το ιερότερο σύμβολο των Αγώνων των Κρητικών για την Ελευθερία, καθώς εδώ έγινε το τραγικό ολοκαύτωμα του 1866 με την ανατίναξη της οιναποθήκης όπου φυλούσαν οι επαναστάτες την πυρίτιδα.

Το γεγονός αυτό άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση του νησιού, γι’ αυτό το λόγο η Unesco το χαρακτήρισε ως Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

Περιπλανηθείτε στους χώρους φιλοξενίας της μονής, το ηγουμενείο, τα μαγειρεία, το φούρνο, το ζυμωτήριο, τις τροφιμαποθήκες, τη φάμπρικα λαδιού και οίνου, την ιστορική μπαρουταποθήκη και μην παραλείψετε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα προς το Αρκαδιώτικο φαράγγι, τους αμπελώνες της μονής και το πευκόδασος.

© Powered by BookonCloud