Λαογραφικο Μουσειο Χανιων

Στο κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων, κατηφορίζοντας προς το λιμάνι από την οδό Χάληδων, βρίσκεται το ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο (Κρητικό Σπίτι). Μέσα από τις ενότητες του μουσείου και τα εκθέματα λαϊκής τέχνης και παράδοσης ξεδιπλώνεται η ζωή και οι καθημερινές ασχολίες των κατοίκων του νησιού κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν συλλογές από εργαλεία, πρώτες ύλες και προϊόντα παραδοσιακής οικοτεχνίας, βιοτεχνίας και αγροτικής ζωής που οι ιδρύτριες κατόρθωσαν να συλλέξουν απ’ όλη την Κρήτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υφαντά και τα κεντήματα, δημιουργήματα των ιδρυτριών Ασπασίας Μπικάκη και Ειρήνης Κουμανδράκη Μαρκάκη και των μαθητριών τους που εργάζονται στο εργαστήρι του μουσείου όπου αναβιώνει η κεντητική τέχνη ναΐφ και τα οποία αποτελούν πιστά αντίγραφα κεντημάτων από όλο το νησί.

Εξίσου σημαντικοί είναι και οι κεντητικοί πίνακες με σκηνές από τα ήθη κι έθιμα του τόπου, καθώς και οι αναπαραστάσεις αγροτικών ασχολιών, οικιακών τεχνών, βιοτεχνικών εργασιών και εσωτερικών χώρων των αγροτικών κατοικιών.

© Powered by BookonCloud