Μαργαριτες Ρεθυμνου

Χαρακτηρίζεται ως το χωριό των πιθαράδων, αφού η αγγειοπλαστική παράδοση και οι δημιουργίες των κατοίκων του είναι εμφανείς σε κάθε γωνιά του. Oι Mαργαρίτες αναμφισβήτητα αποτελούν το σπουδαιότερο αγγειοπλαστικό κέντρο της Δυτικής Κρήτης. Στην περιοχή υπάρχει πληθώρα κοιτασμάτων αργιλοχώματος, γεγονός που ίσως να εξηγεί τη μακραίωνη ενασχόληση των κατοίκων με την τέχνη του πηλού.

Τουλάχιστον δεκαέξι εργαστήρια, τα φημισμένα τσικαλαριά επειδή κάποτε έφτιαχναν πήλινες κατσαρόλες- ασχολούνται με μοντέρνες αλλά και παραδοσιακές κατασκευές.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε κάποιο από αυτά. Μπροστά στα μάτια σας το παρελθόν του χωριού ενώνεται με το σήμερα στα επιδέξια χέρια των τεχνιτών που δουλεύουν τα έργα τους με τον τρόπο των προγόνων τους, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση του χωριού.

Κάντε μια στάση στην αναπαλαιωμένη Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών που στέκει αγέρωχη από τον 16ο αιώνα περνώντας από την οδό της «Αγάπης» για να φτάσετε στο ολάνθιστο μοναστήρι με τον ένα και μοναδικό μοναχό και να απολαύσετε την θέα από ψηλά.

Εναλλακτικά, ακολουθήστε το μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στο Λαγκό, το καταπράσινο φαράγγι του χωριού, μέσα από πανέμορφες διαδρομές και καταλήγει στην ελληνιστική γέφυρα της Ελεύθερνας.

© Powered by BookonCloud