Παραλιες στο Πανορμο

Το Πάνορμο είναι ένα ήσυχο τουριστικό θέρετρο του Ρεθύμνου, το οποίο έχει αναπτυχθεί έντονα τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει χάσει καθόλου την παραδοσιακή του μορφή. Στην περιοχή υπάρχουν ουσιαστικά δύο μεγάλες παραλίες και κάποιες μικρότερες. Η παραλία Λιμανάκι βρίσκεται μπροστά από το χωριό, κάτω από τα ερείπια του Κάστρου Μυλοποτάμου, και εξυπηρετεί το λιμάνι του Πανόρμου. Είναι αμμουδερή, με καθαρά νερά, και ιδανική για παιδιά, καθώς είναι ρηχή, και προστατεύεται στα ανατολικά από ένα μόλο, όπου δένουν οι βάρκες.

 

Η δυτική παραλία της περιοχής, η παραλία Λίμνη, βρίσκεται μόλις 200μ. δυτικά του χωριού. Πρόκειται για μια επίσης αμμουδερή οργανωμένη παραλία που προστατεύεται στα δυτικά από ένα μόλο, με ομπρέλες, ντουζιέρες, επιλογές για θαλάσσια σπορ και πολλές δυνατότητες διαμονής στη γύρω περιοχή. Ακόμη δυτικότερα, υπάρχει ένας μικρός κόλπος με βότσαλο, ιδανικός για απομόνωση και για κατάδυση με μάσκα.

 

Η μικρή παραλία του Γεροπόταμου έχει πάρει το όνομά της από το σπουδαίο ποτάμι του Γεροπόταμου που εκβάλλει στην παραλία. Η παραλία είναι αμμουδερή και οργανωμένη με ομπρέλες, ντουζιέρες και μια ταβέρνα. Η ευρύτερη περιοχή είναι πολύ σημαντική, καθώς στον υδροβιότοπο βρίσκουν καταφύγιο πολλά πτηνά και ζώα. Στα δυτικά του Γεροπόταμου η ακτή είναι γεμάτη θαλάσσιες σπηλιές, στις οποίες ζουν οι σπάνιες μεσογειακές φώκιες caretta caretta και φωλιάζουν πετρίτες.

 

Η παραλία της Κιτρένωσης, γνωστή ως Σπηλιές ή Του Μαλιού το Ρυάκι βρίσκεται 6 χλμ δυτικά του Πανόρμου και μετά το Γεροπόταμο. Είναι σχετικά άγνωστη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην εθνική οδό Ηρακλείου – Ρεθύμνου. Η παραλία σχηματίζεται σε έναν μικρό κόλπο με βότσαλο και πεντακάθαρα βαθειά νερά, που προστατεύεται από ψηλούς κατακόρυφους βράχους.

Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι οι μεγάλες σπηλαιώσεις στα ανατολικά και δυτικά της παραλίας, όπου υπάρχουν πολλές σπηλιές με βράχους σε μοναδικούς σχηματισμούς. Εκεί βρίσκει καταφύγιο η απειλούμενη με εξαφάνιση Μεσογειακή Φώκια. Στην άγνωστη αυτή παραλία προσφέρονται ομπρέλες και λειτουργεί οργανωμένη ταβέρνα.

© Powered by BookonCloud